Így váltam önmagam jobb verziójává – videó-újságíró diákunk gondolatai az NTGN-ben töltött időről

Az NTGN videó-újságírás képzése a modern kori tartalomkészítés szakmai vonatkozásai mellett három, a hétköznapi élet szempontjából is fontos készségre tanít. A fejlődéshez ugyanis akaraterő, kiapadhatatlan türelem, a szakmai önállósághoz pedig magabiztosság szükséges. Az önálló mozgóképes tartalomkészítésnél többféle szaktudás működik közre: az anyaggyűjtés, a szerkesztés, illetve a vágás önálló szakmai folyamatai. Ráadásul ezek mindegyike további szakágakkal “rémisztgeti” a videós újságírás iránt elkötelezett tanulóit.

A képzésen szakágakra bontva fogtunk hozzá a jövő sajtóműfaja, a videó–újságírás tanulmányozásához. Az egyetlen kérdés csak az maradt: mikor állnak össze a specifikus információk önálló, gyakorlatban is alkalmazható egésszé? A képzés gondoskodott arról, hogy ez mihamarabb megtörténjen, hiszen az elmélet mellett számos terepgyakorlat segített hozzá, hogy a tudásból valódi tapasztalat váljon.

Egy terepgyakorlat során minden tanulsággal jár: a siker megerősítést, a hiba – meglepő módon – magabiztosságot hoz. Utóbbi esetében többé kevésbé igaz, hogy egy valamire való újságíró ugyanazt a hibát ritkán követi el kétszer.

Amióta jómagam is tisztában vagyok a tartalomkészítés buktatóival, megértőbben fogyasztom a különböző médiumok videós anyagait. Ugyanakkor – és ezzel egyidejűleg – a szakmai alapelvek ismeretében kritikusabban is szemlélem őket. Ezzel is jár a szakma ezen oldala.

A videó-újságírás mondhatni egy életérzés: az önjáró operatőr filozófiájától kezdve a riporter proaktív attitűdjéig rengeteg szakmai szemlélet követeli, hogy a videós újságíró egész emberként vegyen részt az alkotás folyamatában.

Éppen ezért az NTGN képzése nemcsak szakmai, hanem személyes út is volt számomra önmagam jobb verziója felé.

- Ferencz Alpár beszámolója