A Nő9 élete – avagy így szőjük álmainkat

A Nő 9 élete elnevezésű ötlet nagyot ütött – és nem csak bennünk. Olyannyira különböző összetételben gyűltünk össze mi lányok a csoportunkban, hogy témavezetők, Pósa Árpi elmondása szerint akár tényleges spiritusz is lenne egy közösen működtetett portálban.

 

Adott egy ébenfekete ezermester amazon, egy világlátott szőkésbarna ciklon, egy művészkörökben jártas mindenhez hozzászólni tudó tömör gyönyör és egy hihetetlen tehetséggel megáldott politikai kommunikációt végzett rangfiatal. És e cikk írója, a mindent is egyszerre csinálni és mondani akaró égimeszelő. A Szex és New York online újságírás csoport “megalakulásakor” még négyfős, záráskor viszont már öt főre duzzadt női egyletéről szól most a fáma. Ők mindannyian egy dologban határozottan egyetértenek: az NTGN megváltoztatta az életüket…

 

Mindenki más és más indíttatással érkezik a rákospalotai intézmény falai közé: esetünkben volt, aki a magazin szak után gondolta úgy, még egy képzést magáévá tenne. Más nulla újságírói tapasztalattal a marketing világából nyargalt át ide, és hódolt végre az életét végigkísérő, megmagyarázhatatlan írásszeretetnek. Közéleti újságírói vonalon is jó a XV. kerületi irány, egy határozott elképzelésekkel érkezőnek is bizton szívességet tesz e sokszínű, szabados képzés. Míg egyszerűen csak főállás mellett a váltást és az írói mivoltban egy magasabb szintre való emelkedést latolgatva is vezethet ide az út. Egy biztos: mind nagyon akartuk, igyekeztünk, hétről hétre elkészítettük a házi feladatokat, izgatottan, nagy műgonddal (persze volt, hogy összecsapottnak éreztük, de valahogy nálunk még azok az anyagok is hellyel közzel működtek, átjöttek, és szuper végeredmény sült ki belőlük).

Hogy mi lehetett a titok? Mi mindezt élvezettel tettük. Nem csak az írást , de az olvasást és egymást, meg egymás elemzését is mindvégig imádva. Nem hiába pattant hát ki sokszínűségünkre és lelkesedésünkre való tekintettel egy olyan közös platform gondolata, mely akár a megvalósítható is lehetne.

 

A NŐ9ÉLETE

Igen, a matek nem jön ki a csoportnév és a fejezetcím alapján sem, hiszen mi 5-en vagyunk/voltunk. A rovatokat tekintve azonban bűvös számot jelent a kilences. Ahogy a macskának kilenc élete van, úgy mi 5-en is több síkon mozgunk, mintha több életet élnénk egyszerre. Utazási szokások belföldön, malőrök külföldön, háztartási- és építési praktikák, gazdálkodás és méhészet, jobb és bal oldali finomságok, határontúli rendezvények, bulvár és egyéb sztárnyalánkságok, és még sokminden más, egy kicsit máshogy tálalva a megszokottnál. Mert mindezeket egy dolog köti össze: mindent feminin szemmel látunk, élünk és közelítünk meg. Még a kevésbé lágy vonalban is akad bőven tapasztalatunk, így egy ház saját kezű kicsempézése, a hangtechnika rejtelmei és kulisszatitkai, a ketrecharc saját bőrön való megélése, vagy egy közéleti híresség nevében megírt társkereső bemutatkozás sem jelent akadályt. Így indult tehát egy fantáziadús, ténylegesen átgondolt, mégis egyelőre fiktív weboldal megalkotása az NTGN órai gyakorlatain belül.

 

Az arculatot is megterveztük…

Ahány női lélek, annyi ízlés. A szépérzék és a kreativitás-tsunami viszont egy nagy adag design-ötlettel áldotta meg az online újságírás óráinkat. Milyen rovatok legyenek konkrétan? Milyen frappáns felbontásban? Milyen ütős színvilággal? Milyen áttekinthető praktikus megoldásokkal? Ki miért feleljen? Mely témakörök kinek fekszenek a legjobban? Kinek milyen témajavaslatai vannak az oldal feltöltésére? És ki legyen az, aki mindezeket keretbe- és összefoglalja a siker érdekében? Rengeteg megválaszolatlan kérdés, melyekre témavezetőnkkel, Pósa Árpival kerestük az opciókat. Sőt, innentől kezdve a képzés időtartama alatt végig akármilyen témát is vállaltunk be, a kidolgozáskor szem előtt kellett tartanunk, hogy az passzoljon a NŐ9ÉLETE koncepciójába.

 

Hol áll a történet?

Izgalmas dolog nem csak a levegőbe írni, hanem belepasszintani azt egy konkrét médium stílusába. Még ha fiktíven is. Megmagyarázni a kapcsolódást már a történetmesélés kidolgozásakor, majd képviselni mindezt végig az adott cikk elkészítése során. Egy olyan csapatmunkát, együttgondolkodást eredményezett ez, melynek a végén már csak egy kérdőjel maradt: honnan kerítsünk befektetőt eme ötletgazdag piaci rést betöltő kezdeményezéshez?

Mert igen, mi akár komolyan is tudnánk gondolni egy ilyen együttműködést. Ismerjük egymás modorát, felnézünk a másikra, s ha már a témavezetőnk sem tartotta agyament és elveszett ötletnek, sőt… Miért is kéne elvetnünk? Igazából csak egy terelgető kéz kellene, hogy a NŐ9ÉLETE brandet sikerre vigyük…

 

Az együtt töltött időt egyébként úgy búcsúztattuk, hogy kézzel fogható emléket állítottunk, azaz nyomtattunk egymásnak. A legemlékezetesebb mozzanatokat egy-egy hasábban megírtuk, a másfél év releváns fotóit csokorba gyűjtöttük, a legjellegzetesebb történéseket és egymás ismérveit kifigurázva egy egyedi A NŐ9ÉLETE különkiadást a nyomtatásig vittünk. Persze csak limitált kiadásban, 1-1 darabban maximalizálva a lapszámot. Zseniális egy búcsúajándék, melynek nem csak összeállítása közben, de a célszemély átlapozása alatt is könnyesre nevettük magunkat.

 

Ilyen álmokat is lehet szőni tehát az NTGN padjaiban. Vajon Te leszel a következő, aki meg is valósítja azt, ami innen indul útjára? Hajrá!

- Milány Kincső