Alkotótábor, mert alkotni ér(demes)!

Többnapos összpontosítás, valós szituációk, vérbeli gyakorlat. Ha az NTGN csapata útra kel, kő kövön nem marad. Legyen az egy diákfesztivál, egy elhagyatott őrségi városka, esetleg Kelet-Magyarország központja. Olyan anyagok készülnek el ilyenkor, melyek bármelyik médiumban megállnák a helyüket.

 

Zsennye, EFOTT, SZIN, Debrecen. Mind-mind olyan helyszín, ahol az NTGN csapata megfordult a fennállása alatti években. Csapatostul bebarangolva a területet és minőségi tudósításokat, interjúkat, képriportokat, videókat készítve az utókornak. Persze ezek csak egyelőre az NTGN gyakorlati felületére készülnek, olyan szabadságot kínálva ezzel, mely éles is meg nem is, kötött is meg nem is. Egy a lényeg, hogy szabad gyakorlást biztosítson, mégis van tétje, hiszen bárki számára elérhetővé válik. Olyan mértékű gyakorlati tapasztalattal halmozza el egy-egy alkotótábor a diákjait, mellyel egy felsőoktatási intézmény ritkán. Életszerű, színes és szagos szakmabéli helyzeteket teremtve, melyben ténylegesen helyt kell állni. Nem utolsó sorban pedig azokért a szórakoztató, élménydús és bimbózó kapcsolatokért is érdemes rajta részt venni, amivel egy-egy ilyen tartalmas hosszú hétvége kecsegtet.

 

Amikor kőkemény a munka…

Olyankor még az ebéd is kimarad. Legyen az egy tudományos élményközpont, egy színház, egy jégcsarnok, egy sportközpont, egy étterem, egy horgásztó, egy vásár, vagy egy reptér, ha menni kell, hát menni kell. Forog a kamera az operatőrök kezei alatt. Sorra készülnek a vágóképek, melyekkel a vágók a vágószobában öntik végső alakjába a történéseket. A műsorvezetők sokadszorra ismétlik el ugyanazt a pár gondolatot, hiszen a tökéletességre hajtanak. A narráció pedig még hátra van az utómunkálatok alatt. Az online újságírók bőszen jegyzetelnek, hogy a képi anyagok mellett írásos emlékek is szülessenek. A videós újságírók pedig minden izgalmas momentumot rögzítenek. Ők azok, akik minden munkafolyamathoz kell, hogy egy kicsit értsenek.

 

Egy alkotótáborban van beavató este, ahol körbe ülve beszélgetünk, iszogatunk. Ahogy kúszik előre az éjszaka akár énekelgetünk is. Közösen reggelizünk,

a stábok csapatai kialakulnak, néha keverednek. Lényeg, hogy mindannyian segítjük egymás munkáját. A technikus, a sofőr, a diák, a tanár. Egy ütemre rezdül mindenki.

 

A reklámspotok forgatása a fő anyagok készítése mellett pedig örök feladat. Ezzel csábítjuk be az új diákokat. Frappáns felkonferálások, izgalmas vágóképek, kreatív összefonódások kép és hang között. Mindenki agya kattog egy kicsit azon, hogyan érhetjük el szélesebb körben is a közönségünket. Hogy a szociális hálón át szembetűnjenek a hirdetéseink a potenciális, agilis és ügyes leendő NTGN-társainknak.

 

Az NTGN nagyágyúi berobbanhatnak a média világába!

Az operatőr-növendékek statívok, gimbalok és komoly kamerák társaságában töltik a napot, miközben megörökítik a forgatókönyv szerint megkomponált jeleneteket.

A VJ szakirány (videós újságírás) képviselői hangulatvideókat forgatnak, alkalomadtán megszólalásokat vesznek fel, végül narrálnak. Így lesz a megszerkesztett anyag egy tökéletes mozgó összkép.

A vágók folyton résen vannak, figyelnek és ötleteket adnak. Kísérgetik a csapatot és egyeztetnek a szerkesztőkkel, hogy a nap végén a lehető leggördülékenyebben menjenek az utómunkálatok.

A szerkesztő-műsorvezetőknek a forgatókönyvírástól kezdve, a helyszínek és interjúalanyok leszervezésén keresztül, a technikai csapat összeállításán át, a vágókkal együttműködő utómunkálatokig mindent kézben kell tartaniuk. Elvégre ők az arcai az elkészült anyagoknak.

 

Az alkotótáborban online újságíróként elejétől a végéig kísérünk egy-egy témát és folyamatot. Fotókat, mozgóképeket veszünk fel, melyekkel igyekszünk átadni a forgatás feelingjét olvasóinknak. Váratlan helyzetekben pedig ránk is számíthatnak a többiek. Igyekszünk az esetleges megoldásokhoz hozzájárulni. Mert itt egymásért vagyunk, még véletlenül sem konkurálunk!

 

Ha további bővebb beszámolóra vágynál, ami végképp meggyőz arról, érdemes egy alkotótábor szerves részévé válni, színes, szagos naplózásainkat megtalálod az oldalon. Mi éreztük a fejlődést óráról órára – és táborról táborra is. Ne hagyd ki az élménybe csomagolt leghatékonyabb szakmai tapasztalatot Te sem!

- Milány Kincső beszámolója