„Az NTGN gyakorlati tudást ad”

Mit csinálnak az operatőrök? Csak a kamera mögött állnak és egy gombot nyomogatnak? Higgyük el, az ő életük sem ilyen egyszerű! Meglátogattam az NTGN operatőr növendékeit, hogy megtudjam, milyen a munka a kamera mögött valójában.

 

Kezdjük azzal, hogy a felvételek elkészítése mellett az operatőrök felelnek a világításért is. Könnyű feladatnak hangzik? Pedig nehezebb, mint gondolnánk… Egy jól megvilágított helyszín nélkülözhetetlen egy minőségi anyaghoz. Az ún. fényelésen túl a helyszín elrendezése is az ő dolguk. Lényegében az operatőr szeme jelenti a kamerát, így a teret is ők tudják a lehető legjobban berendezni. Hol üljön az interjúalany, milyen szögből vegyék fel őt, és egyáltalán hova nézzen az illető. Sok-sok apróság, amiből ha az egyik elem nem stimmel, akkor az akár egy új forgatást is eredményezhet. Nehéz és felelősségteljes szakma tehát az övék is.

A legtöbb esetben a hangot is ők ellenőrzik rögzítés közben, illetve a mikroportokat felszerelni is a feladataik közt szerepel. Ha ez minden készen áll, egy gyors próba után jöhet is a felvétel. Miért kell a próba? Hogy jól felmérjék a mozgásokat, majd az éles rögzítésnél tökéletesen kapjanak el minden pillanatot. Kész a teszt, tökéletes a helyszín, működik a hang, forog…

Csapó indul!

Iskolánk egyik tanulója mesélt nekünk a képzésről. Vicces helyzet az ilyen számukra, hiszen az operatőrök inkább a kamera másik felét szokták meg. A kezdeti izgalom után interjúalanyunk elkezdett mesélni az oktatásról és persze saját magáról, hogy miért is szeretne operatőr lenni. Megtudtuk mivel foglalkoznak az órákon, és mennyire összetett szakma is ez a mindennapokban.

Az interjú után vágóképeket készítettünk, hiszen a tévéseknél pedig ez az egyik aranyszabály: nincs anyag vágókép nélkül! Felvettük, ahogy a helyszínt rendezik be, végigkövettük, ahogy a fényeket állítgatják be. Az operatőr csapat lelkes volt, még az udvarra is lementünk „gyakorolni”, hogy a terepmunkáról is legyen mozgóképes dokumentáció.

A jó hangulatú forgatás után elköszöntünk, én pedig elindultam a vágószoba felé!

- Polgár Zoltán