,,Doktor Zwack, das ist ein Unicum!”

Azaz doktor Zwack ez egy Unicum, mondta a história szerint II. József kalapos király Zwack Józsefnek, aki ekkor még gyógyszerként kínálta a legendás fekete likőrt az uralkodónak gyomorpanaszai enyhítésére. Így kezdődött az Unicum története, ami megannyi sikeres pillanat mellett, legalább ennyi csalódást is tartogatott tulajdonosai számára. Vajon, hogy lett az Unicumból napjaink egyik legnépszerűbb szeszesitala? És mi a titkos összetevő?

Ezekkel a kérdésekkel indultunk útnak a Soroksári úti gyárépülethez, ahol a legelső palackozott Unicumok készültek. Kedvesen fogadtak minket, látszott, hogy az itt dolgozók számára ez nem csupán egy munka, hanem szívügy. Lepakoltunk egy moziteremben és a stáb elkezdte összerakni a technikát. Világítás, kamerák, memóriakártyák, állványok és a mikrofonok. Laikus szemmel az ember nem is gondolná mennyi munka egy forgatás előkészülete. Szerkesztőként ilyenkor könnyű magunkat haszontalannak érezni, de mi Laurával hasznosan töltöttük az időt. Beszéltünk az interjúalannyal, amíg a többiek pakoltak,körbevezetett minket, és mesélt az Unicumról. Ilyenkor érdemes figyelni, hiszen, ha meghallunk valami érdekességet, ami illene az anyagba akkor fontos megjegyeznünk, hogy később fel is tudjuk venni. Kiválasztottuk a helyszínt, ahol az első interjú készült, és néztük a múzeumi részét a gyárnak, és gondolkodtunk, miből lehetne jó vágókép.

 

Időközben a stáb is felállt felvételre készen, és kezdődhetett is a munka. Az első interjú az Unicum történetéről szólt. Ezt biztos, ami biztos alapon többször is felvettük, próbálgattunk különböző koncepciókat. A forgatási tervünkbe időközben új tényezők is kerültek. A tárlatvezető miközben körbevezetett minket, rengeteg érdekességet mondott, így került az anyagba a legrégebbi Unicumos üveg, ami ugyan bontatlan, mégis hiányzik belőle nagyjából két deci. De ez nem meglepő, hiszen ez az angyalok jussa. Gondolom te, aki ezt a sort értetlenkedve olvasod, fogalmad sincs ez mit jelent, ahogy nekünk sem volt. De nyugi! A filmünkből kiderül, mint ahogy az is miért hívják a Fütyülős pálinkát fütyülősnek

Ezekután következett a látogatásunk egyik legizgalmasabb helye, ahol szintén interjút és vágóképeket vettünk fel. Itt megismerhettük a fűszereket, amitől az Unicum igazán Unicum lesz. Rákérdeztünk a titkos összetevőre, a pontos arányokra, de sajnos érdemi választ nem kaptunk. Viszont megtudtuk, hogy egy bankban van a féltve őrzött receptúra. Hát ezt talán még fél sikernek sem lehet nevezni.

Szakmai szempontból a pincében jött a legérdekesebb és legnehezebb rész. Mivel odalent sötétebb van, a fény nem kedvező, így kisebb nehézséget okozott a tér bevilágítása. De az NTGN stábjának szerencsére sikerült! Így itt is fel tudtuk venni azt, amire szükségünk volt. Ezt követően már csak a stand up-ot kellett felvennünk a moziteremben (szigorúan a keretes szerkezet miatt) és végeztünk is. Laurával egymásra néztünk, hogy kell-e még valami, de úgy láttuk van elég nyersanyagunk, úgyhogy irány a vágószoba!