A chatGPT lesz a tanár?

Ugye téged is rendszeresen foglalkoztat, mi lesz velünk a mesterséges intelligencia elburjánzó hatására? Ráadásul az MI használata sokszor nem csak technikai, hanem filozófiai kérdéseket is felvet. Az agyunk vajon lustul, mert helyettünk gondolkodik? Ha az MI megkönnyíti az életünket, miért vitatott a használata? Dr. Nagy Istvánnal, „Nagyival”, egyetemi docenssel, az Óbudai Egyetem Járműtechnikai és Mechatronikai Intézetének tanszékvezetőjével többek között olyan vitás kérdéseket érintettünk, mint az MI kreatíviparra és az oktatásügyre gyakorolt hatása.

 

Dr. Nagy István, “Nagyi” Prága, Pozsony, Budapest, Nottingham és Oxford városaiban tanulta az informatika rejtelmeit. Vele boncolgattuk, vajon hol tart most az MI megszemélyesített változata, a chatGPT például az oktatásban? Hogyan változik egyáltalán a technológia hatására a tanár szerepe?

„Tulajdonképpen minden szakmát lehet helyettesíteni a mesterséges intelligenciával. Talán az illatokat még nem tudja elkülöníteni, de lehet idővel erre is képes lesz. Hamarosan a chatGPT lesz a tanárunk is” – vallja Nagyi, aki elmesélte, hogy fél év sem telt el azóta, hogy a chatGPT-t a győri egyetemen bevezették a köztudatba, a diákok máris vele íratták meg a diplomamunkájukat.

“Felkapták az MI új funkcióját, tanfolyamokat tartottak róla. A visszaélés pedig várható volt, ahogy az is, hogy program születik majd ennek kivédésére. Az újkeletű plagizálásokat komoly számításokkal lehet csak kiszűrni. Jelenleg két mesterséges intelligenciát versenyeztetnek egymás ellen. Olyan ez, mint amikor a sakk programon belül két gépet összeeresztünk.” Az ilyen jellegű harcból pedig aligha jön ki győztes…

Egy túlautomatizált világban…

Ma már az is veszélyes lehet, ha minden emberi erőforrást kiváltunk MI-vel. Hiszen akkor milyen szerep marad majd a kezünkben?

“Ha alapként használjuk például a chatGPT funkcióit, és nem azt várjuk el, hogy teljes mértékben helyettesítsen minket, akkor még az oktatásügyben is érdemleges előnyt lehet kovácsolni belőle. Ahogy az internet használatára is meg kell tanítani a jövő nemzedékét, úgy a mesterséges intelligencia helyes és etikus alkalmazására is.“

Hogyan tehető vonzóvá az informatikai szakma szélesebb körben?

 

Nagyi állítja, hogy már gyerekkorban meg kell fogni a gyerekeket, de nem azzal, hogy veszünk nekik rögtön számítógépet.

“Nekem sem volt kisebb koromban, a fiamnak sem kellett. Amikor odaért a számítógépes dolgokhoz, játékokhoz, és a zene irányába kezdett mozogni, a frekvencia és a fizika kapcsolódását, valamint a zenei programok használatát már támogattam. És itt kell megfogni az embereket, hogy a saját érdeklődésükön keresztül tudják megragadni az informatika világát. Hiszen. ha le akarsz programozni valamit, nem elég csak magához a programnyelvekhez érteni, az adott szakterületben is jártasnak kell lenni. A lelkét is kell ismerned a szegmensnek.”

Mint a kreatívipar képviselői, érdekes lehet számunkra, hogy hogyan változtatja meg az MI az alkotói folyamatokat és az újságírói létet? Címadásban esetleg nagy segítségünkre lehet, egy háttérinfó leellenőrzése viszont túl hosszadalmasra nyúlhat. Mondhatni nem úszhatjuk meg a munkát, ha egyedit akarunk nyújtani, de újra meg kell vívnunk a harcainkat, hogy képesek legyünk kitűnni. Hiszen egy olyan világban, ahol az MI nem csak időt spórol nekünk és ihleted ad, hanem stílusjegyek alapján is képes tartalmat reprodukálni, egyre nehezebb versenybe szállni.

“Fog bárkit is érdekelni, hogy amit olvasnak, látnak, hallanak, az vajon saját szellemi termék? Egy dolog lesz fontos: tetszik vagy nem tetszik. S bár az MI veszélyezteti a személyes és egyedi alkotói folyamatokat, az emberi kreativitás és a lélek megértése azonban (remélhetőleg) továbbra is elengedhetetlen marad – még az informatika világában is.”

A gépek nem lázadnak, nem rosszak, az ember viszont rosszra fordíthatja őket

Nagyi gondolatmenete arra is kiterjed, hol is kezdődnek a valódi bajok.

Az emberi tulajdonságaid mellett például a chatGPT-s szokásaid alapján elkezdik kialakítani a profilodat. Leszűrik, hogy ha az adott halmazból te X-t választottad ki, akkor már tudni fogja az MI is, mi az, ami rád jellemző. És itt válik szét a dolog, hogy ha te az egyes MI-generált halmazból összeraksz valamit, attól még én ugyanabból a halmazból kiragadhatok mást is. Ez sokszor matematikai statisztika csupán, amit hajlamosak összekeverni a mesterséges intelligenciával.”

Megszoksz, vagy megszöksz: az MI velünk él, így jobb, ha elfogadjuk, és okosan, következetesen bánunk az általa nyújtotta előnyökkel.

 

- Milány Kincső

Legfrissebb híreink