Fanatizmussal átitatott sportújságírás az NTGN-nél

Melyik sportkedvelő ne képzelte volna el valaha, hogy imádott sportmérkőzését közvetíti? Na ugye! Ha Te is egy vagy közülük, kövesd Lappints Levente példáját, és irány a sportújságíró képzés.

 

Levi már régóta keresgélt egy olyan képzést, ahol összekötheti a sport és az irodalom iránti szeretetét. “2020-ban aztán megláttam az NTGN hirdetését, és rögtön jelentkeztem!” Levi a Kisalföldnél nyáron fejezte be külsős sporttudósítói munkáját, de a sport továbbra is vezető szerepben van az életében. Amatőr szinten mindent is sportol, és Győr-Moson-Sopron vármegyében egy labdarúgó egyesület technikai vezetője. “Mindig is szerettem írni, tíz éve egy általános újságírás képzést is elvégeztem.”

 

Ahogy beszélgetünk úgy érzem, hasonló küldetése van a sport- és az online újságírás képzésnek. Hogy munkába állva javíthassunk az átlagon, és tényleg olyan anyagokat adjunk ki a kezünkből, melyek megállják a helyüket. “Az 5W-t a bevezetőben minden újságírónak be kéne tartania: kivel, mikor, hol, mi és miért történt? Elnézve a sajtót, többekre is ráférne egy kis NTGN.”

 

Az NTGN önbizalmat ad…

…hogy szebben és jobban írj, beszélj, hogy a képernyőn magabiztosan jelenj meg! “Önbizalommal tölt el, ahogy megtanulsz a kamera előtt beszélni, és mered a véleményed vállalni. Ráadásul a hétköznapi életben is plusz egy dolog ez, amihez értesz, és tudsz rá támaszkodni.”

 

Hogy mi minden változik, ha meglátod, mennyi mindent nem láttál-tudtál eddig? “Más egy közvetítést úgy nézni, hogy már tudod, mi történik közben a stúdióban. Az adatgyűjtéssel napokat kell foglalkozni, mindig felkészültnek kell lenni, s rá kell jönnöd arra is, hogy mi alapján fogod felismerni egy focipályán mind a 22 játékost, a pálya szélén ülőkkel együtt. És persze mindig tudni kell érdekeset, újat mondani.”

 

A komplex szakmához kemény kritika párosult az évek alatt. “Hét fiú között csak úgy csattogott az ‘ostor’, de kellett is. Eleinte két lány is kezdett velünk, de ők hamar visszatértek az eredeti szakmájukhoz.”

Pedig figyelem csajok! Hiába nehéz egy női kommentátor dolga, a női focit, vagy esetenként például egy ritmikus sportgimnasztikát is érdemes olykor női hangra bízni.

 

Csak a sport?

Van, aki novellás kötetben gondolkodik Levi körül, míg más Délvidéken, Topolyán a nemzetközi kupameccsek kommentátorkodására adta a fejét, vagy rádióban közvetít. De sportújságírás ide vagy oda, egy-egy filmelemzéssel kapcsolatos feladat is várja a sportosokat. Egy sportújságíró ugyanis más jellegű tartalmat is képes készíteni, ha nyitott a világra. “Rádiós, de főleg inkább tévés tapasztalatokat szereztünk. Mindenbe belekóstolva láthattuk csak meg a többi szegmens szépségét.”

 

Sportcsapatként működni…

A fiús összeállításban le voltak osztva a szerepek kimondatlanul is. “Rengeteget nevettünk, ha valaki valami nagyon jót tett le az asztalra, elismertük. Volt egy egészséges rivalizálás, amivel jobb teljesítményre serkentettük egymást. Legidősebb lévén hozzám lehetett időnként fordulni tanácsért – nem feltétlenül szakmai szempontból, hiszen abban mindannyian együtt fejlődtünk – de a versengést többnyire meghagytam a fiatalabbaknak.”

 

Gulyás László neve a tévések után a sportosoknál is újra és újra felmerül. Laci bácsi a sportújságírás témavezetőjeként nyitottságát újra és újra megcsillogtatja, sokan meríkezhetnek belőle az NTGN-nél. “Balogh Zolival, aki sportágismeretet tanít, a mai napig tartjuk a kapcsolatot. Oktató-diákként kezdtük, de ma már barátként kezeljük egymást. A véleményét rendszeresen kikérem az anyagaimmal kapcsolatban.”

 

Mindenkinek sportújságíráson a helye, aki kellőképpen elhivatott a sport iránt, és az itt megszerezhető tudást ténylegesen hajlandó majd használni is. És a legfontosabb, hogy aki ezt az irányt választja, az az elé gördülő akadályokkal merjen megbirkózni és szembenézni! “Kell egyfajta fanatizmus hozzá, de ettől szép ez a szakma.”

-       Milány Kincső