Gulyás László sportújságíró kortól és napszaktól függetlenül aktív

Az NTGN sportújságíró témavezetője, Gulyás László 11 olimpiát járt meg pályafutása során. Ott volt foci- és atlétika világbajnokságokon és számos egyéb nagy versenyt is közvetített mint az úszás, cselgáncs, labdajátékok. A sportokról pedig nemcsak beszél, de csinálja is.

Az egykori kosárlabdázóról ismeretes, hogy napi szinten sportol. Egy nemrégiben elszenvedett gerincsérv azonban alakított a rutinján – de csak részben. “Szerencsére már tökéletesen vagyok, minden nap tornázom. Bár már nem futok, azért karbantartom magam. Akármilyen földrészen is fordultam meg eddig, mindenhol futottam egy kört. Ez a mai napig hiányzik reggelente. A gyógytornászom szerint azonban van rá esély, hogy tavasszal ismét nekilendüljek a kilométereknek. Addig pedig marad a szobabiciklizés.”

 

Gulyás László elsősorban csapatsportokkal foglalkozott, de volt cselgáncs, tenisz, atlétika, úszás, vízilabda, vívás és labdarúgás is a közvetített repertoárban. De vajon lett kedvenc sportága közvetítés terén? “Nem szabad ebben a relációban előtérbe helyezni egyiket sem, hiszen mindegyik izgalmas. Aki a mi szakmánkban nem érzi azt, hogy picit összeszorul a gyomra bármelyik terén, az hazudik. A rajtláz a sportolóknál is ugyanúgy megvan. Ha mégsem, akkor kell abbahagyni…”

 

Bár a drukk érzete nála sosem hagyott alább, visszavonulása után a szinkronizálással csillapítaná a mikrofon hiányát. “Ember tervez, Isten végez, úgyhogy egyelőre ez csak egy terv. A pályafutásom elején minden héten bennünket, sportriportereket hívtak folyamatosan szinkronizálni. Baráti szórakozást jelentett ez akkoriban, például Piedone filmekhez is kölcsönöztük a hangunkat. Ismét kipróbálnám, feltéve, ha olyan a légkör, mint régen.”

 

A Magyar Antidopping Csoport egykori szóvivője a december elején elnyert Fair play-díjjal a zsebében nem bánná, ha visszamenőleg szankcionálnának bizonyos sporteredményeket. “Kell, hogy következménye legyen, és megbukjanak olyanok, akik nem érdemelték meg a tiszta győzelmet.”

S hogy az egykor aktív sportriporter mit élvez leginkább mostanság? Végre szabadok a hétvégéim. 52 éve nem volt ilyen, úgyhogy ez tényleg nagy dolog. Jól érzem magam, kertészkedek, olvasok, horgászok. Úgy tartom, hogy fontos mindennap felöltözni, és elmenni otthonról. Kitérdelt mackónadrágban otthon mászkálni nem elég. Mindenkinek azt mondom, tessék megtalálni a tennivalókat! Bármit, csak legyen minden napra feladat. Örömmel tölt el, hogy számomra az NTGN-ben való oktatás is egy ilyen feladat lehet.” 

- Milány Kincső-