Hallatjuk a hangunkat is!

Az NTGN rádiós óráin és otthoni feladat gyanánt is. Néha bölcsen hallgatunk, másoktól okulunk. Máskor bőszen hallatjuk, ami kijön a torkunkból. Egy a lényeg: hogy a podcast készítéséről töviről hegyire mindent elsajátítsunk – ezúttal Péczeli Dóri terelgetésével.

 

Dóri fiatalos lendülettel robban be csoportja életébe. Érdekes személyekkel beszélget, zseniális tárgyköröket dolgoz fel többek közt a Petőfi TV Kultúra Podcastjében. Mindezt a tantervbe is becsempészi. Az izgalmas témáinál pedig csak a hangját imádjuk még jobban.

A rádiós műsorvezető és podcaster közvetlen, segítőkész és végtelenül szerény. Saját életszerű, hideg-meleg tapasztalatain át kalauzolja diákjait. Már a kezdetektől beavat az AudaCity vágóprogram rejtelmeibe. Persze, mint kiderült, van okosabb, ügyesebb program is a világon, az aktuális célonak viszont ez is abszolút megfelel.

 

Podcast, ahogy nálunk szól

Több interjúból álló anyaghoz írunk narrációkat és átkötőszövegeket két kiemelt válaszfoszlány közé. Így pörgetjük fel az információáramlást. Vágni tanulnunk szóismétléseket, nyelvbotlásokat. Aprólékos egy munka, Dóritól viszont tökéletesen elleshetjük a maximalizmust, a precizitást, hogy miért érdemes még egy hosszabb lélegzetvételt is olykor megvágni. Rövidítünk, a kérdéstől elkalandozó, eltérő monológokat alkalomadtán menesztjük. Végül egy olyan emészthető podcastre eszmélünk, amire másnak nem csak ideje, de kedve is lesz meghallgatni.

Aztán vannak témakörök, aminél egy-egy velős válaszhoz jól jön egy hosszabb hatásszünet. Amelyeknél szükségeltetik egy csepp “természetes vonulat”, mintha a barátnőnkkel kávéznánk. Ezt az adott hanganyag, illetve a szerkesztő stílusa válogatja, így mi sem teszünk másként. A végeredményben úgyis nagy szerepet játszik még a saját hozzáadott értékünk, a hangunk is. A felkonfokat és narrációkat lámpaláztól függetlenül vesszük fel, hol csoportosan, egymást figyelve, hol egyedül, a reakció nélküli bakizások nyugalmában. Mindenesetre igyekszünk lazán előcsalogatni magunkból a legkellemesebb tónusokat.

Iáó-iáó-iáó

Be kell melegíteni az arcizmokat, jöhet egy kis beszédtechnika! Szépen artikulálni a szavakat, ízesen vinni a hanglejtést, életet vinni minden egyes megszólalásba! A felvétel előtt pedig mindenképp gyakorolni hangosan is megformálva a mondandónkat! Nem egy okos dolog élesben felolvasni először a szöveget. Mert bár lehet mögöttünk akárhány magunkban szemlézés, szóhasználat rögzülés, a kimondott szó teljesen máshogy hangzik. A levegővétel is meglepő helyekre ékelődhet át. Ezekre odafigyelve azonban apránként lépegethetünk afelé, hogy képesek legyünk szakmailag korrekt, felkészültséget és minőséget sugárzó anyagok prezentálására.

 

Dórinál a nyáron is adódnak feladatok, nehogy kizökkenjünk. Semmi stressz, ezek játszi könnyedséggel elvégezhetőek. 5 személy egy adott körkérdésre nyújtott válaszai pikkpakk begyűjthetőek, és még a vágási munkálatok sem tartanak órákig. Főleg, ha épp egy voxpop van terítéken, melynek összhosszúsága csupán másfél percre nyúlik. Mert míg egy podcast csatornán éppenséggel határtalanul túlszaladhat az anyag terjedelme (meghaladva a 37 perces normát), egy rádióban nincs mese, tartani kell a másodperc pontosságúra szabott iramot.

 

S a legjobb, hogy úgy fejlődünk, hogy szinte észre sem vesszük. Nevetve, sallangmentesen, építő jellegű kritika mentén. Átfogalmazva, egyértelműsítve kapunk segítő kezet minden megírt szónál. Rádiós újságírás képzés lévén pedig – persze csak miután megszoktuk saját, furcsán csengő visszhangunkat – elfogadjuk, és lassacskán megszeretjük azt, amit visszahall(gat)unk. Mert az NTGN-nél fontos, hogy teljesítményünkkel a mentoraink mellett mi, diákként is elégedettek legyünk.

- Milány Kincső írása