Miért jó az NTGN családhoz tartozni?

Reptééér. Dúdolgatják többen már kora reggel Korda Gyuri bácsi örökzöld slágerét. Ez nem véletlen. Ami az NTGN stáb egyik felének a reptér, a másiknak az intézmény egyes szakjairól szóló spot felvételek. A debreceni alkotótábor különleges pillanatai.

Az alkotótábor harmadik napjának egyik fő attrakciója kreatív reklámvideók készítése az NTGN egyes képzéseiről.

 

Az NTGN a nagyerdei platánfák alatt

Már az autóban sorban röpködnek a stábtagok szájából a jobbnál jobb ötletek. Ezek helyszíneként először a Nagyerdő sportpályáit vesszük célba. Korcsog Laura és Polgár Zoli a mai nap szerkesztői e program közben. Újságíró kolléganőmmel már itt megállapítjuk: a forgatás egyes poénjairól, zseniális hangulatáról, bakijairól kellene összeállítást készíteni, az lenne a világverő promó videó.

A szakértő-gárda már az elején tisztázza, ma csak a gimbal és a kézi mikrofon lesz használatban. Szerencsére a rutinos technikusok megtöltik a kisbusz hátulját egyéb felszereléssel is, mert bizony azonnal szükség van rá egyik kreatív felvételhez.

A stadion-környéki pályákat sem kerülte el az ősz, csodás színvilág veszi körbe a forgatási helyszíneket. Több helyre lehullott falevélben bokáig gázolva jutunk el. A mai hideg már annyira nem csípős, mint az előző napokban, néha egy-egy napsugár is megsimogatja arcunkat. Az egyik sportpályán közben egy lelkes nyugdíjas csoport gyakorol angolszász táncokat, többünk szívesen csatlakozna hozzájuk a kosárpalánk alatt. Megállapítjuk, hogy zseniális forgatási témákat mindig, mindenhol lehet találni.

Közben Losonczi Marcsi egy felvétel kedvéért cigánykerekezik, Laura pedig egy kamerának dőlve stand upozik. Ilyen, amikor a kamera csak statisztál. Néha megesik.

 

Egy jó felvételért bármit

Miután nagy nehezen elszakadunk a kellemes helyszíntől, a debreceni kilátó melletti egyik óriás mászókát vesszük célba. Ez a videós újságíró szak reklámozásának tökéletes helyszíne.

- Gyere kislányom, most a nagyok mászókáznak – csapja meg a fülemet, ahogy egy nagypapa hívja el az unokáját. Az egész stáb összemosolyog vele. Laura és Zoli pedig a mászókán kényelmetlenül lógva veszi fel a videót. Mindent egy jó felvételért.

 

Miért jó ez nekünk és nektek?

Miközben a felvételek készülnek, az NTGN produkciós asszisztensével, Vasvári Lilivel beszélgetek. Sok érdekes kulisszatitkot árul el a munka céljáról, szervezéséről.

Szerinte a legnagyobb feladata és eredménye az alkotótábornak, hogy a televíziós újságírók élőben, teljes felelősséggel kipróbálhatják, milyen egy forgatást ától zéig végigvinni. Az egyes elemeket külön tanulták már elméletben, gyakorlatban, de a teljes megvalósítást egy igazi stáb közreműködésével csak ilyen alkalmakkor lehet gyakorolni.

- A tévéseknek először nagy kihívás, de egyben hatalmas sikerélmény tud lenni, ha önállóan, a saját elképzeléseik szerint leforgathatnak egy anyagot bármilyen témában, ami érdekli őket. Ez egy rendkívül színes feladat.

Ezért a sok szervezőmunka is megéri Lilinek. Az ő feladatai közül a legnehezebbnek az egyeztetéseket tartja. Nem könnyű mindenkivel (stábtagok, tanulók, interjúalanyok) alkalmas időpontot találni az alkotótábor idejére. Eszközök, gépek, emberek és tudás egy helyen és időpontban: nem egyszerű. Emellett természetesen mindig vannak vészhelyzetek, amelyeket meg kell oldani. Például amikor az interjúalany egy nappal a forgatás előtt mondja le a programot, ahogy az történt most is.

- Szerencsére egy korábbi sportos ismeretségem révén ezt a helyzetet sikerült megoldani. Számomra az a legnagyobb öröm, amikor azt látom, hogy végül minden jól sikerül. És elégedettek a tanulók, stábtagok egyaránt - összegzi Lili.

 

A tanulók szerint...

Közben az egyik vágó, Zincsák Tibi csatlakozik hozzánk, ő is megosztja gondolatait az alkotótáborral kapcsolatban.

- A csapatépítés miatt a legjobb egy ilyen alkotótábor. Emberileg és szakmailag is. Gyakoroljuk a közös munkát és összecsiszolódunk. Ami nem árt, sok közös munkánk lesz még együtt. Fábián Attila, a másik vágó erőteljesen helyesel.

Mészáros Nóri televíziós újságíró szakos résztvevő röviden és frappánsan fogalmazza meg, miért zseniális egy alkotótábor az NTGN-es tanulók számára.

- Nagyon kell a gyakorlás, hogy először rosszabbnál rosszabb anyagokat csinálj, aztán egyszer csak valami szuper összeáll.

A kreatív alkotás egy varázslatos örömforrás. Tét nélkül anyagokat készíteni, megtanulni olyan magas szinten a szakmát, hogy amikor az ember már egy munkahelyen helyezkedik el, a főnök elégedetten csettint az első anyag után.

Ezt semmilyen más oktatási intézményben nem lehet ilyen formában gyakorolni. Ezért is érdemes mindenkinek jelentkezni, aki valami szuper dolgot akar kihozni az életéből.

 

Tamási Éva írása