„Nem volt rossz, de én egy kicsit jobban megbolondítanám… Legyen pörgősebb, feszesebb!”

Ma éppen ezt - az idén tavasszal kezdett AVID vágó tanulók óráján - hallottam. Volt egy kis szabadidőm az épületben, így meglestem, hogy telik nekik az a rémisztőnek tűnő 6 tanításióra. Előre elmondanám, hogy egyáltalán nem volt az, sőt…kimondottan gyorsan, és jóhangulatban telt.

 

Amikor beültem hozzájuk nevetve fogadtak, hiszen elmondtam nekik, hogy az órájukról fogok cikket írni. Sok szerencsét kívántak.
Egyből jó kis anyagokat láttam, hiszen a házi feladat ellenőrzésével kezdték az órát, ami meglepően sokáig tartott. Nagyon hasznos az óra eleje, hiszen mindenki -jelen esetben- ugyanazt a feladatot kapta.
 A házi feladat így szólt: Hangeffektekkel és zörejekkel színesítsd az adott sorozatrészletet, ételkészítésről összeállított kisfilmet. Tedd érdekessé a hangokkal! Abszolút sikerült… Megéheztem míg a kis anyagokat néztük a szuper receptes videóról. Leesett az állam. Én úgy tudtam egy viszonylag kezdő vágó csoport órájára fogok beülni. Így is volt, de már nem „bénácska” amatőrök. Tévedtem.
Ugyanabból az alapanyagból mennyiféle végeredmény születhet…hihetetlen!
A vágó tanár mindenki feladatát egyesével értékelte, abszolút őszintén, hiszen abból lehet tanulni. Építőjelleggel megbeszélték ki mit csinált volna másképp. Egymást is értékelhették a tanulók…
Volt, hogy kétszer is megnézték az egyik elkészült feladatot, megállítgatták, hogy részletesen át tudják beszélni. Természetesen, ha valami nem lett tökéletes, arra is felhívta a tanár figyelmet.

Ezután a mai alkalommal a hanggal kapcsolatos dolgokról tanultak. De ezt se úgy képzeljétek el, hogy a tanár leadja az anyagot szárazan, és te majdnem elalszol… Hanem mint egy beszélgetés, ötletelés, családias hangulat. Apropó, rajtam kívül 6-an voltak még az órán plusz a tanár, szóval… valóban családias.
 Nagyon érdekes dolgokat hoztak ki egy zenei koncertből meg egy sima szövegből. Például, mintha visszaemlékezés lenne a monológ, visszhangoztatták, játszottak a lehetőségekkel.  Majd egy kis önálló munka, és már szinte vége is az órának.
Azt hiszem máskor is benézek. Jó hangulat, kedves emberek, és ráadásul, mivel annyira érthetően mondták a tudnivalókat, így rám is ragadt egy csomó hasznos vágási, hangkezelési technika.

-Korcsog Laura