Operatőrök a vezérlőn és az Óperencián is túl

Két operatőr csoport lepi el az NTGN stúdióját péntek délutánonként. Mindenki a kamerákat akarja uralni. Állítgatják, méregetik, rendezgetik, plánolnak, rajzolnak. Mindezt Sófalvi Kiss Csaba vezérlésével.

 

Alig kezdődik el az óra, az első rendező-palánta már a mélyvízbe is van dobva. “A rendező nem pakol, hanem utasításokat ad.” – hangzik az itiner. Ezzel robbantja be a foglalkozást Sófalvi Kiss Csaba, miközben a középső és alsó stáb megalakul, és a fele társaság a vezérlőbe szivárog át.

 

A rendező határozottan belesimulva szerepébe már jelöli is ki segédeit. Pörög a szék, együtt gondolkodnak, milyen sufni tuning megoldásokkal vigyenek egy-egy csavart a showműsorba. Legyen Ön is milliomost forgatnak, újragondolva. Műsorvezetővel, játékosokkal, hangulatfokozó elemekkel és az adott vágóképekhez illő hangeffektusokkal, ahogy illik. “Gyerünk, gyerünk, óra 50-kor már forgunk. (...) Stresszhelyzetet teremtve nyomást kell gyakorolni rájuk, mintha élesben lenne” – súgja oda Csaba.

 

A tanár úr észrevétlenül, mégis határozottan terelget.

Hagyja, hogy a diákok maguktól bontakozzanak ki. Folyik a diskurzus, tollat ragadva megrajzolják, a kamerák látószögei milyen plánokat vetítsenek. Megbeszélik ki lesz a képvágó, ki a rögzítésvezető, s kinek melyik kamerához kell alkalmazkodnia. “Gyakorlás közben vizualizálni kell, hogy később már mindez fejből menjen. Igen, rajzold csak le a három asztalt a három káposztafejjel.” – megbeszélik a műsorvezetőt melyik kamera rögzítse. A Vendég1 és Vendég2 helyett a jobb és bal megjelölést követik, így a félreértések elkerülendők.

 

Az egyetlen női erő, Judit sem szívbajos: húzza, emeli, csavarja a nagy vaskos gépeket. S mi van, ha süllyed a legméretesebb, súgógéppel is felszerelt kamera? Az bizony a kollektív teherbírás tesztje.

 

Három asztalt pozícióba fordítanak, egy üveges dohányzóasztalt felstócolva pedig fényvisszaverő-hatást gyakorolnak – az ad hoc “Vágóné” tükörképére, azaz rám. “Be kell ültetni embereket, játékosokat, műsorvezetőt. Van kedved műsort vezetni? – szegeződik nekem a kérdés. Így lesz egy online újságíróból hirtelen a “showműsor” szerves része. Biodíszlet helyett egyenesen játékvezetői minőségben.

 

A fények erőssége és a színek árnyalata is beállítandó. A színhőmérséklet sem mindegy, a tévé képernyője azonnal mutatja a végeredményeket. A nüansznyi, látszólag láthatatlan eltéréseket, mely beállítások ahhoz kellenek, hogy a látvány megmagyarázhatatlanul egyszerűen csak kellemes és tökéletes összhatású legyen a nézők szemének.

 

Fülhallgató a fülbe: jön a bejátszó, az éppen aktuális rendező visszaszámol, majd a beköszönés a már jól ismert kvízműsor szignóját követően. Ezután jöhet a játékosok bemutatása: Berci és Zsolt, Józsi és Judit, Matyi és László váltják egymást – utóbbiak olyannyira beleilleszkednek a szerepükbe, hogy egy élmény velük szórakozni és “szórakoztatni”. Az utolsó kérdéshez közeledvén aztán rendszeresen érkezik az instrukció: lassan le kell keverni a felvételt. Gyakran megszólal az úgynevezett parazene – puffognak a rossz válaszok is. A közönség segítsége egyre gyakrabban eszünkbe jut, s az elköszönés is egyre lazul. A reflektor fénye már nem lehet ennél melegebb, a hangulat meg folyvást kellemesebb. “Kincső, Neked nincs jobb dolgod?” – merül fel az ún. opcsi diákokban. Hát, nem lennék itt, ha nem válna hasznomra vagy ne lenne ínyemre.

Hét óra is elmúlik már, mi tagadás, hosszúak ezek a foglalkozások, de kitartunk együtt. Ennyi idő ugyanis kell ahhoz, hogy mindenki minden feladatkörben megmutatkozhasson. És hogy az egyes visszacsatolások alapján a következő felvétel mindig jobb és jobb legyen. Végül nem marad más hátra, mint a pakolás, és a kedves elismerés: “Mindenki meg van dicsérve, nagyon ügyesek voltatok!” – nyugtázza a napot Sófalvi tanár úr.

 

NTGN, ahol bármi megtörténhet…

Élményt ad, amire reggel még nem is készülsz. S még ha nincs is tétje, szórakoztat. Talán nem a Te asztalod, amire vállalkozol, de elgondolkodtad, mi lenne, ha azzá válna? A képzés a képzéssel olykor összefonódik, és váratlan tapasztalatokra is szert lehet tenni. Ez esetben például online újságíróként egy videós podcastban a kamera előtti szerepléshez némi pluszt tud nyújtani.

 

Vajon Neked milyen meglepetést tartogat majd az NTGN kavalkádja?

- Milány Kincső