Magazin szak és még sok minden más – beszélgetés a háromszoros NTGN-képesítést szerzett Somogyi Rózával

Rozi egy igazi polihisztor. Önkéntes katona, méhészkedik, ha kell házat újít fel, de a fő csapásvonal számára a tanári hivatás. Innen érkezett az NTGN újságírói világába, és mint egykori csoporttársa mondhatom, rendkívül színes tartalmakkal látott el minket ez idő alatt. Ezúttal a magazin szakról faggattuk őt főként.

Miért pont a magazin szakra jelentkeztél először? Később ugye online-t is elvégezted. Melyik áll közelebb hozzád?

A nyomtatott sajtó éreztem közelebb magamhoz, így egy szaklapnál képzeltem el a jövőm. Végül a bulvár témák és stílus kerültek a középpontba, és éreztem, hogy ez mégsem nekem való. Közben egyre több tapasztalatot szereztem az online újságírás terén. Kézenfekvő volt, hogy abban is elmélyítsem a tudásom.

 

Mi az első gondolat, ami beugrik Neked az NTGN-ről?

A kreatív írás órák Takács Zoltán vezetésével. Emberként, pedagógusként és újságíróként is kiemelkedő volt mindkét típusú oktatás során. Gyakran melengette szívünket olyan színvonalas, változatos feladatokkal, melyekkel a legjobbat hozta ki belőlünk.

Sokszor sírtunk és nevettünk egymás írásain, nem csoda, hogy lelkesen mentünk az óráira.

Szerintem rendkívül jót tett nekünk a tanároktól és egymástól kapott kritika is. Hozzásegített ahhoz, hogy saját magunkat felülmúljuk. 

 

Mely tantárgyakat élvezted leginkább a magazin szakon, és miért?

Megintcsak a kreatív írást emelném ki toronymagasan. Izgalmas, lebilincselő, változatos, fejlesztő. Utána a helyesírás órákat mondanám, melyek bár monotonnak tűnhetek, még egy egyetemi magyar szak elvégzése után is sok új információval szolgáltak.

Hiába, a magyar nyelv tanulása egy kimeríthetetlen forrás… A hírügynökségi újságírás Rácz Riával pedig azért volt célszerű, mert precizitásra és türelemre nevelt. Ezen tantárgyak mindkét szakirányon voltak. Mégsem volt unalmas, mert egészen más feladatok is előfordultak.

 

Tanárként mennyire tudod alkalmazni az NTGN-nél tanultakat?

Az iskolai tanórák során számtalanszor inspirálódtam az NTGN feladatai által – persze módosítva, de sokukat kipróbáltam a diákokkal. Hozzám hasonlóan ők is nagyon élvezték. Az érettségizők felkészítésénél is hasznos volt a megszerzett tudás, hiszen például szövegalkotásnál az NTGN „praktikáit” is igyekeztem továbbadni.

 

Melyik volt a legemlékezetesebb anyag, amit elkészítettél?

Magazin szakon egy túrázóknak szóló lapot állítottunk össze párban. Ez több hónapos feladat volt, de nagyon jól sikerült és izgalmasan telt.

 

Milyen feladattal küzdöttél a legtöbbet?

A közlemények MTI (Magyar Távirati Iroda) szabályrendszere szerinti átírása gyakran megizzasztott.

És azt sem hittem volna soha, hogy például képes leszek novellát írni.

Aztán mégis egészen jól sikerült, többször is.

 

Mondj három szót, ami eszedbe jut az NTGN-ről 3 és fél év visszatekintése után?

SEO-zás, riport, kreatív. (...és TZ :D)

-       Milány Kincső